Nasze codzienne wybory konsumenckie wywierają potężny wpływ na świat. Pierwsze z nich musimy podjąć już przy śniadaniu. Jeśli chcemy troszczyć się klimat, własne zdrowie i dobrostan zwierząt, kuchnia roślinna to wybór idealny. I wcale nie musimy przy tym rezygnować ze smaku naszych ulubionych potraw.
Młodzieżowy Strajk Klimatyczny zaprasza na warsztaty kuchni roślinnej organizowane w ramach projektu Klimat na Fali. Podczas warsztatów zostaną zaprezentowane łatwe i tanie sposoby na zastępowanie produktów odzwierzęcych ich roślinnymi odpowiednikami. Omówione zostaną także walory środowiskowe i zdrowotne kuchni roślinnej, a każde ze spotkań zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych potraw.
Uczestnicy dwugodzinnych warsztatów otrzymają książeczkę z przepisami i wskazówkami dotyczącymi zastępowania produktów odzwierzęcych roślinnymi. Zostanie przygotowana także specjalna wersja książeczki z przepisami bożonarodzeniowymi. Każdy warsztat otworzy prezentacja edukatorów wrocławskiej Fundacji EkoRozwoju dotycząca korzyści dla środowiska i zdrowia związanych z ograniczeniem bądź całkowitą zmianą diety na roślinną. Prowadzącymi warsztatów będą zaprzyjaźnieni, doświadczeni kucharze z wrocławskich wegańskich lokali gastronomicznych.
Nadchodzące warsztaty:
– 5 października Klub Pod Kolumnami, 11:00,
– 12 października, CK Zamek,
– 18 października, FAMA Centrum Biblioteczno-Kulturalne, godz.:17:00.
Warsztaty są bezpłatne. Liczba miejsc ograniczona.
Zgłoszenia pod adresem wroclawmsk@gmail.com
Młodzieżowy Strajk Klimatyczny to oddolny ruch młodzieżowo-studencki, którego celem jest wywieranie presji na rządzących w celu całkowitego zatrzymania emisji gazów cieplarnianych do atmosfery do 2050 roku. Młodzi ludzie na całym świecie wychodzą na ulice protestować przeciwko opieszałości władz w obliczu kryzysu klimatycznego. Łączy nas niezgoda na bierność i strach przed przyszłością na zdewastowanej i uwikłanej w konflikty planecie.